Hopplatofflan - en Hallberg-Rassy 34.

Hopplatofflan - en Hallberg-Rassy 34.

Hopplatofflan - vår drömbåt.

Om livet ombord, runt och i närheten av vår båt - Hopplatofflan.

Sjösättning närmar sig ??!

På landPosted by Jim 2013-03-26 19:09:31
Nu är det en dryg vecka till den planerade sjösättningen. Allt är klart, vi har koll på alla prylar som skall med upp till Göteborg på sjösättningsdagen, vi har fixat hjälp att segla ner båten till sin sommarhamn och övernattning är fixad.

Enda problemet är att isen fortfarande ligger tjock i hamnen....var är våren. Vad som är hoppfullt är att meteorologerna lovar soligt flera dagar i sträck. Visserligen inte någon speciell värme men mestadels plusgrader.

Vi får bevaka isläget, i värsta fall får vi kanske skjuta på sjösättningen ett par veckor vilket vi givetvis helst vill slippa nu när allt är bokat och förberett.

Hoppas, hoppas, hoppas på varmare väder.

Färdig för sjösättning.

På landPosted by Jim 2013-03-10 14:09:08
Igår var jag i Göteborg för att titta till båten och se om jag skulle kunna bottenmåla henne denna gången.
Ingen kondens på skrovet men lite väl kallt i hallen. Det var inte helt lätt att sätta dit maskeringstejpen i vattenlinjen. Jag provade med två olika sorters tejp men de var båda spröda pga temperaturen. Till sist fick jag värma tejprullen för att inte tejpen hela tiden skulle gå av.

Det gick som en dans att bottenmålla Hopplatofflan. Den våta ytan är säkert större än den på vår förra Shipman 28 men arbetet kändes mycket lättare då jag fick en bättre arbetsställning och det gick att måla med en bredare roller.

Hopplatofflan klar för sjösättning den 4:e april.

Jag fick också installerat Seatalk NG backbone från instrumentet över ruffluckan ner till navigationsplatsen. En förberedelse inför framtida installationer. På sikt kan det kanske vara aktuellt med radar men tillsvidare så får vi förlita oss på fattigmansradarn - AIS.

Ett extra eluttag vid pentryt blev det också till denna soliga lördag.
Jag var också tvungen att prova den nylackerade flaggkäppen med tillhörande nya flagga - ståtligt blev det!

Nu är det bara några veckor kvar till sjösättning......

Flaggkäppen klar.

På landPosted by Jim 2013-01-27 19:56:02
Igår blev jag klar med att lacka flaggkäppen. Den fick åtta lager lack och har nu en härlig mörk mahognyfärg istället för den solblekta nyansen den hade tidigare.
En ny flagga blev det också att pryda flaggkäppen med.

Lite lördagspyssel.

På landPosted by Jim 2013-01-19 19:51:33
Idag gick jag igång med två småprojekt.

Det första avslutades nästan lika snabbt som det påbörjades - till Hopplatofflan fanns en "tyglucka" till nedgången som saknade tyngd i nederkant. Den kunde med andra ord fladdra runt bäst den ville i vinden. Efter att ha rotat runt i bra-att-ha-lådorna så hittade jag en bronsstav med lite tyngd som passade alldeles utmärkt!

Vi insåg i sommar att det var rätt bra att ha någon form av tyg att sätta för nedgångsluckan när det var som mest getingar, så det här kommer definitivt att bli riktigt bra.

Det andra projektet kommer att ta lite längre tid. Flaggkäppen såg rätt så tråkig ut och den har nu slipats ner och än så länge fått två lager lack, men jag är nog inte riktigt nöjd förrän den är lackad 8-10 gånger.

Limhamns skeppshandel har sålts till Hjertmans och de håller just på med utförsäljning. Vi var in om igår och hittade bland annat en ny flagga till flaggkäppen. Bland fynden fanns även en hållare till livbojsljuset och nya flytvästar till barnen.

Storseglet och den lite äldre genuan har varit in om segelmakaren för översyn och är också klara!

En ny bredare båtplats har vi också fått i vår hemmahamn så nu är det inte så mycket kvar på att-göra-listan innan sjösättningen i april.

Lite knappt 2,5 månader dit.......Båtfix.

På landPosted by Jim 2013-01-03 12:01:21
Igår for jag tidigt iväg till Göteborg för att fixa en del saker på båten. När jag kommer fram till Göteborg överraskas jag först av att man har infört trängselavgift. Nästa överraskning kommer när jag väl kommer fram till båten där hon står i hallen. Det rinner kondensvatten på utsidan av skrovet och botten är rejält blöt. Mycket irriterande med tanke på att jag hade tänkt att bottenmåla Hopplatofflan.

Efter att ha pratat med en annan båtägare i hallen förstod jag att det nog inte var någon ide att vänta på att det skulle torka upp inne i hallen. Det fick bli en nödlösning. Fram med varmluftspistolen och torka de delar av botten där bottenfärgen trillat av eller saknades. Sen målade jag lokalt där och hoppas att den gamla bottenfärgen skall klara en säsong till.

Efter en välförtjänt frukost i sittbrunnen i vintersolens bleka sken filtrerat genom en korrugerad plast så är det dags att byta den gamla toapumpen till en ny "Twist´n´lock" pump. Efter några svordomar så var den bytad. Märkligt att det skall vara så trångt att komma till med verktygen. Jag skall byta ut de skruvarna som rostat, men jag hade inte med såna nu så det för bli ett senare projekt.

Sedan var det dags att plocka fram borren. Man tänker sig flera gånger om innan man sätter borren i en relativt ny båt. Jag skulle montera en Gobius tankmätare på septitanken och panelen för tankavläsningen ville jag placera på toan bredvid strömbrytaren för duschpumpen. Med andra ord var jag tvungen att borra ett par hål. Det gick bra och panelen kom på plats utan några större problem. Nu skall nivågivarna bara kalibreras in sen har vi lite bättre koll på hur full septitanken är.

Jag passade också på att sätta dit ett nytt luftfilter till motorn. Jag överdriver inte om jag påstår att denna lilla skumgummicylinder hade et högre kilopris än saffran!

Trots all kondens på båten så blev det ändå en bra dag med många små arbeten som kunde avslutas. En del saker kunde jag ta med hem och fixa, som t ex flaggkäppen som behöver en ordenlig lackering.

Nu är Hopplatofflan i alla fall färdig för sjösättning i början på april! Det är bara tre månader dit......