Hopplatofflan - en Hallberg-Rassy 34.

Hopplatofflan - en Hallberg-Rassy 34.

Hopplatofflan - vår drömbåt.

Om livet ombord, runt och i närheten av vår båt - Hopplatofflan.

El-projekten fortsätter.

ÖvrigtPosted by Jim 2014-10-03 16:49:17
Nu när man har kommit igång med lite el-projekt i båten så är det bara fortsätta.
Idag bytte jag ut de sista glödlamporna i salongen mot LED-lampor. Nu är det bara halogenlamporna vid pentryt och på toan kvar. Det känns som om det är lite svårt att hitta bra ersättningslampor till just dessa armaturer.
Oavsett, så är det ju inte lampor som används så länge åt gången.Bytet till LED-lampor innebär att förbrukningen på "belysningskontot" har minskat med runt 90 %.

Nu har vi kvar strömslukarna utvändigt - lanternorna. Här går det tyvärr inte att bara byta glödlampan mot en LED-lampa om man skall vara laglig. Hela lanternan måste bytas. Viktigast är det med topplanternan då det är den man använder när man seglar om natten och inte har strömtillskott från generatorn.
När man går för motor så använder man ju de nedre lanternorna och så länge generatorn laddar så är det ju inte något större problem.

Men det får bli ett senare projekt.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jim 2017-01-23 17:42:54

Jo Båtsystems lampor är lite kalla men vi har dem bara i taket för allmänbelysningen. I spotlighten använder vi Clas Ohlsons LED lampor och de har ett varmare ljus.

Posted by Peter 2016-09-23 10:41:12

Vi bytte halogenlamporna till dessa lampor. Jag vet inte om de är korrekt avstörda men som du skriver, inget man har påslaget hela tiden. Lamporna ger en bra arbetsbelysning, klart bättre än halogenlamporna.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/38721712/IMG_0145.jpg

Hur tyckte du ljuset blev i Båtsystems lampor? När jag testade dem i spot:arna tyckte jag ljuset blev lite för kallt.
------
Peter
HR34, Zig-Zag