IF Ila SWE 1842

IF Ila SWE 1842

Att vara liten i en stor värld.

På sensommaren 2018 köpte vi en gammal IF (från 1975) med segelnummer SWE 1842.Den här bloggen handlar om vår IF som heter Ila.Ila är vår 2:a-båt men skall definitivt inte ses som någon B-båt. I sin litenhet erbjuder Ila stora fördelar i jämförelse med vår semesterbåt.

Juni är slut.

LoggbokPosted by Jim 2019-07-01 15:31:53
De sista veckorna i juni har det blivit några seglingskvällar och eftermiddagar med Ila. Ibland med tillhörande bad. Nu när vi använder den nya focken så känner man att den gamla storen inte riktigt är lika bra som focken. Det hade också varit kul om insidan av båten hade varit i bättre skick. Bara möjligheten att kunna göra en kopp kaffe hade varit trevligt.

Varmt i vattnet.

LoggbokPosted by Jim 2019-06-14 19:56:10
Barnen har börjat sitt sommarlov och vi vuxna gör allt för att komma in i semesterkänslan trots att det är ett tag tills det är dags. Så vi begav oss ut på en liten segeltur utanför hamnen. Jag uppskattar den nya kryssfocken. Det kanske beror på att även om den är mindre än genuan så är den alldeles ny och står som den skall. Den är inte utseglad som den gamla genua. Till sist gick vi in till Sibbarp och kastade ankare. Vattnet var riktigt varmt och man kunde var i rejält länge. Nu börjar semesterkänslan infinna sig.

Kvällstur med nya focken.

LoggbokPosted by Jim 2019-06-14 13:04:00
På torsdagskvällen var det riktigt fint väder med lagom vind. Vår rullgenua har börjat visa antydningar på små revor i underkant. Med all sannolikhet beror det på att den inte har varit skyddad från solen där den suttit på sin rulle. Jag har tillsvidare lagat med spinnakertejp. Genuan använder vi fortsättningsvis bara i lättvind. I höstas köpte vi en ny kryssfock till rullen och nu var det dags att prova den.
Båten balanserar bra, focken står fint och det var en fröjd att segla Ila denna kväll. Det gick till och med så bra att jag seglade om ett par större båtar på min väg bort till Centralhamnsbassängen.
Väl i hamn passade jag på att täta den irriterande rutan bak på styrbordssida en sista gång. Jag har använt LeFant Crack Sealer ett antal gånger i sprickorna som finns i gummipackningarna runt fönstret. Läckaget har blivit mindre och mindre för att häromdagen helt upphöra. Efter några nätter med kraftiga åskoväder och regn så kan det konstateras att rutan nu är tät. För att vara på säkra sidan så fick packningarna sig en sista dos med sealern.
Först var jag lite skeptisk men nu när jag ser att det fungerar så kan jag bara rekommendera tätningsmedlet.

Rundning av Trindelbojen.

LoggbokPosted by Jim 2019-06-07 18:58:37
Axel, Ebba och jag bestämde oss för att ta ut Ila på en liten eftermiddagstur. Det var lätt vind från norr och efter ett litet skeppsråd så bestäms det att vi går ut för motor för att sedan hissa segel utanför hamnen. Kursen sätts mot Trindelbojen en liten bit ut i sundet. Vinden lättar än mer på vägen ut till Trindeln så vi beslutar oss för att gå tillbaka till bryggan.
Det blev inte så mycket segling men det var ändå en bra start på pingsthelgen.

Solsken och byig frånlandsvind.

LoggbokPosted by Jim 2019-06-06 09:55:06
Vi passade på att ta en tur på torsdagskvällen i det fina vädret. Vinden var byig och tidvis kraftig. Efter att vi hade förhalat ut båten från platsen och hissat storseglet så gav vi Ila en rejäl knuff följt av en 180 graders sväng mellan bryggorna för att slutligen segla ut på en platt läns.
Väl ute på Öresund så passar vi på att testa det mesta som är nytt på båten. Även om det är en liten båt och vi tidigare har haft Folkbåt och en del andra långkölade båtar så tar det lite tid att vänja sig vid en ny båt och dess speciella små egenheter.

Det är runt 28 grader varmt och det känns helt rätt att kasta ankare utanför Sibbarp för att ta sig ett kvällsdopp. Vattnet är inte lika varmt men ändå helt ok. Efter badet så passar vi också på att testa utombordaren för att se vad den klarar av. Tidigare så har vi inte haft mycket nytta av den när det varit lite sjögång. Men nu när det är frånlandsvind och läsjö så kör vi 4,3 knop på grundgas. Det är bara att konstatera att när det blåser och går sjö då skall IF:en seglas. Motorn använder man när det är stiltje.

Lättvind på Öresund.

LoggbokPosted by Jim 2019-05-19 16:43:27
Efter lunch idag tog Axel, Åse och jag ut Ila på en liten seglingstur på Öresund. Axel ville segla bort till sjöscouterna och se om det var någon aktivitet där. Det blev med andra ord en kryss längs Ön, förbi alla som stod och fiskade efter horngädda på vågbrytarna. Vi faller av in i Centralhamnen för att se om det finns några aktiva sjöscouter här idag. Inte en enda i sikte. En härlig kryss ut ur Centralhamnen och sedan en platt läns tillbaka till småbåtshamnen.

7 oktober - Öresund.

LoggbokPosted by Jim 2018-10-11 11:58:20
Idag passade vi på att ta en liten segeltur på Öresund innan vi plockade av segel mm.
Nordanvinden blåste lagom och lite vågor rullade in från Kattegatt. Efter ett par misslyckade försök att backa med utombordaren så la vi en förtöjning om en pollare och lät båten lägga sig rätt i vinden. Sen gick det genast lättare att ta sig ut ur hamnen för motor.Vi hissade storen och rullade ut genuan och fick seglat en stund innan vi bestämde oss för att ta oss in igen. Alla passade på att sitta vid rodret och styra båten denna fina höstdag. Väl tillbaka i hamnen passade vi på att fika lite innan vi plockade av seglen och tog hem ett gäng dynor. Masten åker av på fredag och om två veckor skall Ila upp ur vattnet.

2 september - Öresund.

LoggbokPosted by Jim 2018-09-02 19:53:54
Idag åkte vi till båten igen. Vädret var riktigt fint och vi kom ute en kort tur på Öresund.
Allting fungerade som det skulle. Visst finns det fortfarande jättemycket på "att-göra-listan" men båten är fullt möjlig att använda nu.


Precis som tanken har varit med den här båten så var det Ebba och Åse som hanterade den mest. Jag satt faktiskt bara och njöt över att vara ute på sjön igen efter det snöpliga avbrottet i Blekinge.


Väl i hamn och förtöjda vid bryggan så känns det riktigt bra. Nu skall man bara börja vänja sig vid att allt är så smått och litet på denna båt. Många av blocken och linorna har dimensioner som om de satt på någon av mina gamla OK-jollar.