IF Ila SWE 1842

IF Ila SWE 1842

Att vara liten i en stor värld.

På sensommaren 2018 köpte vi en gammal IF (från 1975) med segelnummer SWE 1842.Den här bloggen handlar om vår IF som heter Ila.Ila är vår 2:a-båt men skall definitivt inte ses som någon B-båt. I sin litenhet erbjuder Ila stora fördelar i jämförelse med vår semesterbåt.

Lackning.

På landPosted by Jim 2019-01-18 18:27:09
Tolv lager lack senare! Det blev riktigt bra och nu hoppas jag att det kommer att hålla ett tag. Skotbalken är lite regelvidrig då jag var tvungen att limma på en bit trä ovanpå för att den var i dåligt skick. Det innebär att den är något för hög men så får det vara tills vi får gjort en ny om några år.

Vinterstänga båten.

På landPosted by Jim 2018-11-27 16:46:12
I lördags bar det iväg till Ila igen. Två grader varmt och mulet väder. Det var dags att stänga till båten och göra de sista arbetena på båten denna höst. Plywood skivan på motorfästet plockades av för att tas hem och fixas till under vintern. Namnbrädan som satt på akterkanten av sittbrunnen togs bort. Vi tyckte väl inte den var så snygg och samtidigt så kräver den extra underhåll. Vi vill minimera det årliga underhållet på Ila så mycket som möjligt och kommer att ta bort allt utvändigt trä som är möjligt.

För att minimera riskerna för att båten skall ta in vatten så behövde vi plocka bort två bottengenomföringar som varit till toan och en till vasken i pentryt. Två gick bra att ta bort men den tredje satt ordentligt fast. Efter en del sågande med ett bågfilsblad så gick det att knäcka loss den. Nu återstår det bara att laga hålen till våren när temperaturen är lagom för epoxin.

Avslutningsvis stängs hela båten igen. Ventiler och luckor tätas och en hemmabyggd ”torrboll” placeras mitt i båten. Nu får Ila gå i ide fram till våren.Höstfix.

På landPosted by Jim 2018-11-03 16:43:24
Idag blev det en sväng till båten. Vackert väder och verktygslådan i bagaget. Jag fick loss skotskenan och skotbalken efter en del funderande. Skotbalken behöver en ordentlig omgång kärlek och många lager lack. Även skotvagnen är i behov av lite översyn så att kullagerna rullar fritt.

Det satt en toalett i förpiken på båten som var kopplad direkt ut genom skrovet. Jag tycker att det är ”overkill” med toalett i en IF, en porta-potti räcker långt. Efter att ha kopplat loss alla slangar så var det enkelt att plocka ut toaletten. Bottenplattan som toaletten satt fast i var inte riktigt ordentligt fastplastad vid skovet. Den som gjort jobbet tidigare hade inte slipat rent mot skrovet så det var bara att dra loss allt i ett kraftigt ryck. Lite oroväckande om man tänker att hela toaletten kunde ha lossnat och slitit loss slangarna till bordgenomföringarna vid kraftig sjögång. Eftersom jag glömt de stora rörtängerna kunde jag bara få loss de små bordgenomföringarna. Planen är att ta bort alla bordgenomföringar som inte behövs och plasta hålen.

Nu skall båten bara stängas till ordentligt och torrbollarna in, sen är den klar för vintern. Hemma i källaren har vi många små projekt som kan göras under vintern, så till våren har vi förhoppningsvis ”lyft” Ila ett par nivåer.Upptagning.

På landPosted by Jim 2018-10-21 17:20:29
Väckarklocka klockan ringde tidigt denna lördagsmorgon. Åse och jag satte oss i bilen och körde mot Höganäs i morgonmörkret. Vi hade fått en av de tidiga krantiderna. Det var fortfarande mörkt när vi svängde in på hamnplatsen. Första båten var redan på väg upp ur vattnet. I mörker så puttrar vi bort till kajen. När vi förtöjer så börjar det ljusna lite. Vår danskvagga har man redan lagt på plats så det är bara kättingarna, krokarna och vantskruvarna som skall monteras.Efter ett par försök att få stropparna på rätt plats så kommer båten till sist upp på spolplattan där vi glatt kan konstatera att påväxten inte är så allvarlig, lite slem och några havstulpaner. Båten transporteras bort till sin landplats och krokas snabbt fast i vaggan. För säkerhets skull så sätter vi en stötta under fören på båten.