IF Ila SWE 1842

IF Ila SWE 1842

Att vara liten i en stor värld.

På sensommaren 2018 köpte vi en gammal IF (från 1975) med segelnummer SWE 1842.Den här bloggen handlar om vår IF som heter Ila.Ila är vår 2:a-båt men skall definitivt inte ses som någon B-båt. I sin litenhet erbjuder Ila stora fördelar i jämförelse med vår semesterbåt.

På plats.

ÖvrigtPosted by Jim 2019-05-24 10:22:16
Igår kväll så flyttade vi Ila till den anvisade båtplatsen. Vi har fortfarande inte fått en permanent båtplats men vi tror att det snart kommer att lösa sig. Tills dess så har vi båten på en en tillfällig plats.

Nu verkar allt även fungera med den nya mastfotsplåten och linornas väg ner till sittbrunnen. Vi kommer i stort att behålla den lösningen som finns då hålen redan är borrade och vi inte har lust att borra fler hål i ruffen. Även fallslitsarna som jag tog upp i masten har fungerat bra.


Storfallsslitsen sitter några decimeter över däck på babordssidan och slitsen för spinnakerfallet sitter cirka 1,9 m över däck på styrbordssidan. Placeringen av spinnakerfallet underlättar givetvis om man hissar spinnakern från masten men det blir även enklare när man är själv och skall hissa genuakapellet.

Påmastning.

ÖvrigtPosted by Jim 2019-04-28 17:56:43
Regnet hängde på himmelen men det var torrväder. Hela familjen åkte till Höganäs för att masta på Ila. Medan Åse och Ebba tömde bilen för löpande rigg mm så tog Axel och jag bort båten till mastkranen. Utombordaren startade på andra försöket och turen till kranen och förtöjningen vid kajen gick som en dans.

Masten lyftes fram och all ny löpande rigg drogs i. Några av dragtrådarna hade korsat varandra men det var inga problem att lösa det. Vi bar ner masten på bryggan och den lite märkliga mastkranen. Med någon mindre malör så fick vi till sist masten på plåten och puttrade bort till vår tillfälliga båtplats.

Medan vi riggade masten så satt Ebba nere i båten och gick igång på allt som skulle fixas invändigt för att båten skall bli mysig. Vi håller helt med henne, just nu är den inte speciellt mysig. Det ena fönstret läcker fortfarande, all inredning är i princip utplockad, skrovmattan har lossnat och lampor saknas.

Nu tyckte alla att vi gjort oss förtjänta av en rejäl lunch på hamnkrogen. Två rejäla hamburgaretallrikar och två tallrikar med fish'n'chips kom in på bordet.

Nöjda och belåtna går vi tillbaka till båten och sätter an riggen ordentligt. Alla sprintar tejpas. Genuan sätts på rullsystemet och rullas in. Vårt nya försegelkapell hissas upp och visar sig passa perfekt även om det inte var sytt för vår båt.
Storsegel dras i bommen och travarna sätts på masten och slutligen kommer bomkapellet på.

Vissa av fallen får vi dra om på däcket då det inte blev riktigt optimalt men det får vi fundera på när vi fått hem båten. Nu skall vi bara halster bra väder så att vi kan få hem Ila till Limhamn.

Tomten kom med julklappar.

ÖvrigtPosted by Jim 2018-12-26 11:58:50
Nu till jul kom tomten med julklappar till Ila. Det var ett par nya dyneemafall som skall ersätta de gamla wirefallen. I källaren pågår arbetet med att limma och lacka väderbitet trä.
Vi har tagit loss mastbeslaget på däcket för att låta en smed göra en plåt som vi kan sätta under beslaget och sätta fast brytblocken i. På detta sätt så slipper vi att fästa dem direkt i rufftaket.

Samtidigt pågår också en inventering i alla lådor med gamla båtgrejor för att se vad vi redan har när det gäller brytblock, skotskenor och andra trimdetaljer. Planen är att ta loss innertaket för att kontrollera eventuella läckor vid beslagen. När båten sedan är helt tät och nya trimbeslag är monterade så monterar vi tillbaka innertaket.

Det gör inget om hela processen tar några säsonger då vi i första hand skall ha Ila som dagseglare och inte planerar några långa semesterseglingar med tillhörande övernattningar.

Avmastning.

ÖvrigtPosted by Jim 2018-10-15 12:55:18
Axel, Åse och jag åkte iväg till båten på fredagseftermiddagen. Det blåste lite friskt från syd men under kvällen så mojnade det.
Vi puttrar iväg till den lilla mastkranen i hamnen. Axel manövrerar in Ila till kajen på ett säkert sätt. Efter lite justering längs kajen försöker vi begripa oss på den lite konstiga mastkranen. Till sist får vi av masten och riggat av den.
Vi packar in så mycket vi kan i bilen. Axel styr säkert tillbaka båten till sin hamnplats och kvällen avslutas med kvällsmat uppe på Höganäs Hamnkrog med utsikt över ett vackert Öresund.

Blåsväder.

ÖvrigtPosted by Jim 2018-09-22 18:41:12
Den första höststormen har dragit in över Sverige. Tack och lov slog den inte till så hårt i Skåne, däremot steg vattenståndet rätt så mycket och vi behövde kolla att förtöjningarna hade lagom längd. Så Axel och jag tog en sväng om båten. Vattnet hade stigit så att det låg 40-50 cm under kajkanten på sjösättningskajen men Ila låg tryggt förtöjd vid sin brygga.

När vi ända var här så passade vi på att sätta ytterligare ett lås på utombordaren då det tydligen härjat motortjuvar här i veckan. Bland annat min båtgranne har drabbats.

Vi passade också på att äta lunch på hamnkrogen med fin utsikt över ett skummande Öresund.

Efterarbete i Höganäs.

ÖvrigtPosted by Jim 2018-09-02 19:41:38
På lördagen åkte 3/4-delar av familjen till båten för att sätta på segel och dra åt riggen mm. Seglet som sprack i sömmen förra helgen var nu fixat. Att sömmen sprack berodde på att rullgenuan inte hade UV-skydd eller försegelkapell. Sömmarna hade utsatts för sol och väder under ett antal år och var helt slut i akterliket och underliket.

Sömmarna är fixade och jag har beställt ett försegelkapell. Nu måste jag bara få i ett spinnakerfall så jag kan hissa upp kapellet. Sen finns givetvis nya segel på önskelistan men tills vidare får dessa duga.

Vi passar också på att tömma ur en del prylar som vi har haft i båten sedan vi övernattade i den i Göteborg. Tråkigt väder gör att det inte blev någon tur på Öresund idag.