IF Ila SWE 1842

IF Ila SWE 1842

Att vara liten i en stor värld.

På sensommaren 2018 köpte vi en gammal IF (från 1975) med segelnummer SWE 1842.Den här bloggen handlar om vår IF som heter Ila.Ila är vår 2:a-båt men skall definitivt inte ses som någon B-båt. I sin litenhet erbjuder Ila stora fördelar i jämförelse med vår semesterbåt.

Byte av röstjärn, del 1.

Teknik & FixPosted by Jim 2019-05-06 17:46:27
Det varnas en hel del för att röstjärnen till undervanten kan riskera att gå sönder vid hård segling. Därför bestämde vi oss tidigt att byta röstjärnen till undervanten när vi fått hem Ila till Limhamn. I vintras beställde jag de så kallade "danska röstjärnen" från leverantören i Tyskland. De har legat som hyllvärmare här hemma ett tag men nu var det dags att påbörja bytet.

Styrbordssidan var inga större problem att få loss. Vi har monterat bort garderobsdörren tillfälligt så det fanns tillräckligt med arbetsutrymme. Låsblecket böjdes upp och muttern lossades. Sen var det inga problem att gänga upp röstjärnen genom aluminiumplattan.

Babordssidan var lite knivigare att komma åt då jag inte tillhör de kortväxta eller otroligt viga människorna. Men till sist gick det. Proceduren var den samma som på styrbordssidan.
Båda röstjärnsöglorna såg bra ut. Inga deformationer, tryckskador eller sprickor kunde upptäckas. Det betyder ju i och för sig inte att det inte kan finnas mikrosprickor i godset.

Hålen maskerades med tejp och spacklades sen igen med gelcoatspackel.
Nu får jag vänta någon dag innan jag fortsätter med att montera de nya röstjärnen.